Call 1: Working with care in the arts field

FINALIST: de ambulanten : "kunst voor zorg voor kunst"

Short description

Justine Maxelon, Els Silvrants-Barclay, Rasa Alksnyte en Ann Weckx willen een brug slaan tussen kunstenaars, die het einde van de maand niet halen en de woonzorgcentra waar honderden handen ontbreken om de bewoners een humane en levensnoodzakelijke zorg te geven. Door een pilootproject in het Brusselse op te zetten en krachten te verenigen.

What's your idea?

We willen de specifieke link tussen kunst en zorg onderzoeken omdat we overtuigd zijn dat de kunstenaar van de zorgverlener kan leren en omgekeerd. Omdat we de verbeelding die kunstenaars eigen is ook kunnen gebruiken om mensen aandacht te geven en respectvol om te gaan met iemands tekortkomingen. Omdat verbeelding soms dat extraatje is in hoe we met de mensen omgaan en wat we met ze doen. Wij denken dat zorg en cultuur dichter bijeen liggen dan men zou denken. Beide sectoren zijn hard getroffen door de crisis en de gevolgen zullen zich nog lang laten voelen. De kunstenaar die tijdelijk werkt in een woonzorgcentrum bevindt zich dan op een ‘nieuwe’ plek en verricht taken die onmiddellijk het werk van de zorgverleners verlichten. Het is niet ondenkbaar dat die ervaring ook implicaties kan hebben op zijn/haar kunstpraktijk. We willen vandaag sectoren verbinden die mekaars hulp goed kunnen gebruiken. Om mensen eten te geven, ze te wassen, een praatje met hen te maken hoeft men niet speciaal opgeleid te zijn. Hoe je jezelf en anderen beschermt, kan je in een uurtje leren. Kunstenaars kunnen een ander soort aandacht bieden en we hopen dat dit deze wereld ‘verschoont’. We starten een proefproject waar een aantal kunstenaars na een grondige initiatie in het dragen van beschermingsmateriaal en een kennismaking met de werkplek, op hun manier mee draaien in deze voor hen nieuwe zorg-omgeving. Indien deze opstart goed werkt, willen we tot een eerlijke vergoeding komen voor kunstenaars die in deze crisis sowieso moeite hebben in hun levensonderhoud te voorzien. We zijn er van overtuigd dat ondanks het feit dat ze geen artistiek werk maken, deze samenwerking op langere termijn ook voor hen een meerwaarde betekent. We hebben allen op één of de andere manier een bijzonder relatie tot het aanraken. Onze concrete en tactiele relatie tot wereld is onze drijfveer in onze kunstpraktijk. Hierdoor geloven we de juiste trekkers te zijn voor dit een project.

How can we impact the arts sector with your project?

We beginnen met 4. Mensen die we onderweg ontmoeten kunnen aansluiten. We geloven in de kracht van kleinschalige en lokale projecten die groeien en zichzelf corrigeren waar nodig. We zijn aandachtig voor de noden van de woonzorgcentra. Werken in de zorg opent een ander perspectief op de wereld. Het brengt je bij de essentie van het zijn. De aandacht en aanrakingen die dit werk vereist, geven directe en concrete voldoening. Een wisselwerking die in je werk als kunstenaar niet altijd evident is.

Video

https://vimeo.com/500190920 paswoord:supermarché The Hands of my Friends werd gemaakt in het kader van "Le supermarché des petits bonheurs instantanés", een installatie van Ann Weckx gemaakt in 2019 rond handwerk en het plezier van het maken.

How can someone who wants to join or support your project contact you?

contact Ann Weckx: annweckx@yahoo.com +32 472 53 52 31

Financing aside, are you looking for anything else?

Ondersteuning en feedback.