Oproep 4

JURY's FINAL CHOICE: POC POC. WHO'S THERE?

Stel jezelf kort voor.

THE CONSTANT NOW is een art space in Antwerpen dat de focus legt op diversiteit. De vzw is een initiatief van Magali Elali, Cynthia Schenkels, Kevin Kotahunyi en Karen Van Godtsenhoven. Het heeft de ambitie om het kunstlandschap te versterken door het diverser, kleurrijker en meerstemmig te maken, en een nieuw speelveld te creëren dat rijker, kwalitatiever en maatschappelijk verantwoord is.

Wat is meerstemmigheid voor jou en welk(e) aspect(en) ervan houden je vooral bezig?

Meerstemmigheid betekent verschillende perspectieven, verhalen en groepen aan bod laten komen, die nu te vaak onzichtbaar blijven. Als de beeldende kunst ons een spiegel wil voorhouden, hoe kan het dan dat representatie zo lang en voortdurend de grote afwezige is in het kunstenveld? In het pleiten voor meerstemmigheid focussen we ons voornamelijk op kunstenaars van kleur omdat ze, ondanks hun enorm potentieel, ondervertegenwoordigd zijn. Het is niet onze bedoeling ‘om kleur te tonen omwille van de kleur’, maar we geloven wel dat het exposeren van meer kunst van makers van kleur de laatste eurocentrische mythe tot relatieve proporties terug kan brengen. Door een gekleurder kunstlandschap te tonen en te cureren, waarin we de diversiteit binnen de diversiteit tonen, komt er ruimte vrij om te dekoloniseren en voor andere perspectieven en verhalen. Daarbij streven we een artistiek aanbod na van hoge kwaliteit voor een ruim publiek.

Wat is het idee, voorstel of initiatief dat je wenst voor te stellen?

In titel van het project 'POC POC. WHO’S THERE?' verwijst POC naar People of Color, en de vraagstelling naar het spotten van divers, kwalitatief talent. Het initiatief bestaat uit een gerichte zoektocht naar jonge en/of onbekende kunstenaars van kleur; een alternatief en kwalitatief tentoonstellingsprogramma in de vaste art space van TCN dat artistiek werk presenteert en promoot bij een ruim publiek; en een intensief coachingstraject met kunstprofessionals die de kunstenaars dmv advies in hun artistieke ontwikkeling vooruithelpen en toeleiden naar de reguliere kunstsector. Het initiatief wordt breed gedragen binnen de beeldende kunst met een gemixte, professionele cast van experts en instellingen, gaande van het WIELS in Brussel tot het Middelheimmuseum in Antwerpen. Het is enkel door intens samen te werken dat het project meer slagkracht en kans heeft om een mentaliteitswijziging tot stand te brengen binnen het kunstlandschap.