Oproep 4

WK POETRY SLAM IN BRUSSEL

Stel jezelf kort voor.

We zijn een diverse groep van enerzijds een groep vrijwilligers wereldwijd die zich georganiseerd hebben in een horizontaal platform voor de ondersteuning van poetry slam (www.worldpoetryslam.org) en anderzijds een creatief bureau (www.hurae.be) die hen ondersteunt in de communicatie van de verschillende activiteiten. Samen proberen we poetry slam en haar waarden naar een breder publiek te brengen

Wat is meerstemmigheid voor jou en welk(e) aspect(en) ervan houden je vooral bezig?

Meerstemmigheid zit in het hart van wat poetry slam is. In de eerste plaats ligt de focus op inclusiviteit en meertaligheid. We geloven dat poetry slam een perfecte voedingsbodem is voor meerstemmigheid in al haar facetten aan bod te laten komen, op een laagdrempelige, breed uitgedragen manier. In tegenstelling tot het traditionele imago van poëzie als een elitaire kunstvorm is slam poetry vaak geanimeerd levendig en rechtdoorzee, met veel ruimte voor publieksparticipatie. Het genre heeft dezelfde roots als de hiphop en stedelijke cultuur, wat zich weerspiegelt in de diverse achtergronden van de artiesten en de vaak activistische inhoud.Daarnaast staat ook de bottom-up organisatie van activiteiten, gestoeld op een horizontale besluitvorming, centraal. Met de World Poetry Slam Organisation ondersteunen we daarom meerstemmigheid in de breedste zin van het woord: www.worldpoetryslam.org/about-us. Andere belangrijke aspecten: safe spaces (voor publiek en artiest), empowerment, openheid en democratie.

Wat is het idee, voorstel of initiatief dat je wenst voor te stellen?

In september 2022 willen we het wereldkampioenschap Poetry Slam naar België halen in wat een zevendaags evenement moet worden, waarin niet alleen de competitie en finale doorgaat, maar ook een alternatief traject van workshops, optredens, netwerkmomenten en lezingen, waarin alle aspecten van poetry slam aan bod moeten komen. Zowel de finale als de voorgaande rondes worden gelivestreamd zodat fans van over de hele wereld kunnen meevolgen online. De bedoeling is enerzijds om getalenteerde artiesten van over de hele wereld aan het werk te tonen en zo een kunstvorm die tot nu toe vrij ‘underground’ gebleven is naar een breder publiek te brengen. Anderzijds wil het WK Poetry Slam een voorbeeldfunctie opnemen door inclusieve, meertalige vertelkunst te brengen en thema's als dekolonisatie, LGBTQI+ en vrijheid van meningsuiting hoog op de agenda zetten. Dit uit zich in de jury – een mix van een professionele jury en publieksstemming, maar ook divers in termen van etniciteit, afkomst, gender, taal en leeftijd.