Oproep 2: Duurzaam internationaal werken

(c) Francis Vanhee - met dank aan Sachli Gholamalizad

 

De kunstwereld is voor een groot stuk internationaal georiënteerd. Maar wat betekent 'internationaal' vandaag? Hebben we het over landen, markten, culturen, talen, geschiedenis? En in welke mate is ‘internationaal’ nog aan territoria gebonden, kijk bijvoorbeeld naar de diverse samenleving in Vlaanderen en Brussel?

In het buitenland werken is een privilege, waarvoor je kansen moet krijgen en (toegang tot) middelen nodig hebt. Het gaat steeds sneller, is duurder, en gaat gepaard met een grote ecologische voetafdruk.

De coronacrisis confronteert ons met een “time-out” voor internationaal reizen. Kunnen we deze periode gebruiken om oplossingen te zoeken voor deze problemen? 

Kunstenpunt ging op zoek naar mensen die zich maximaal één jaar willen buigen over de ontwikkeling van één of meerdere ideeën rond duurzaam internationaal werken.

Deze call is afgesloten.

 

Procedure

1/ Open oproep

De deadline voor het indienen van je kandidatuur was 19 maart om 18 u. (CET). Een zeskoppige jury (Sachli Gholamalizad, Antony Hudek, Aurélie Nyirabikali Lierman, Charlotte Vandevyver, Elli Vassalou en Mathilde Villeneuve) gaat grondig door alle aanmeldingen en stelt één of meerdere werkgroepen samen met in totaal zeven deelnemers. De jury baseert zich daarvoor op de thema’s die mensen naar voor schuiven en de eventuele ideeën voor verbetering die ze reeds hebben. 

De werkgroep(en) zal/zullen maximaal één jaar aan de ontwikkeling van één of meerdere ideeën werken. 

2/ Kick-off werkgroep(en)

Op 29 april brengen we de geselecteerden (max. zeven mensen) samen in een collectieve brainstormsessie over aanpak en manier van werken van de werkgroep(en).

 

Wat biedt Kunstenpunt?

Kunstenpunt biedt per open oproep een bedrag van 12.000 euro.

Kunstenpunt biedt voor de tweede oproep ondersteuning (in de vorm van financieel beheer en begeleiding) en een enveloppe van 12.000 euro voor de werkgroep(en) om hun werktijd te vergoeden. Daarbij zal op faire wijze onderscheid gemaakt worden tussen deelnemers met een vast inkomen en mensen die op freelance of zelfstandige basis werken.

 

Op zoek naar inspiratie en achtergrondinformatie?

Bekijk dan zeker deze bronnen:

 

Andere talen dan Engels of Nederlands?

Download hier de informatie over deze open oproep in het Frans of het Arabisch.