Oproep 1: Zorgzaam werken in de kunsten

Boslabs

Korte omschrijving

Boslabs, het creatief atelier van jeugd- en kunstencentrum Het Bos in Antwerpen komt elke woensdag samen. Boslabs is een bende vrijwilligers, kunstenaars en jongeren met verschillende culturele achtergronden, nationaliteiten en talen. Boslabs bricoleert, danst, schrijft, tekent, lacht, schreeuwt, rent en print.

Wat ben je van plan?

Creativiteit is de moedertaal van Boslabs. Boslabs is een parallel universum. BOSLABS bestaat sinds 2016. Boslabs is ontstaan vanuit verschillende participatietrajecten die we de voorbije jaren met professionele kunstenaars, jongeren en kansengroepen hebben afgelegd. In Boslabs maakten we tijd om bepaalde vaardigheden aan te scherpen, talent te ontdekken en diverse kunstpraktijken onder de loep te nemen. Boslabs is een artistiek laboratorium, een creatief atelier voor jongeren. In Boslabs bouwden kunstenaars samen met jongeren aan nieuw artistiek werk. De laatste jaren werkten we projecten, lang of kortlopend, uit met oa: Klaas Rommelaere, Fleur de Roeck, Eveline Kurylak, Joud Toamah, Sadrie, Hussein al lami, Aida Verstraete, Juliane Noll, Nico Dockx, Fleur de Roeck, Maika Garnica, Gilani Raja, Inne Eystermans, Pepijn Willekens en Benjamin Verdonck. Momenteel werken we een project met Adel Setta uit. Covid veranderde uiteraard de uiteindelijke ‘output’ van ons project, maar, banden werden gesmeed: duurzame, diepgaande, op respect gebaseerde, met oog voor ieders sterktes/zwaktes banden, die mensen uitdaagt. Wat we proberen: jongeren en kunstenaars zich thuis te laten voelen in ons huis jongeren en kunstenaars een ‘veilige’ plek geven om hun ontluikend talent verder te ontwikkelen professionele kunstenaars betrekken in een zorgzaam en meerstemmig netwerk . In november hebben we de werking van de ene op de andere dag van fysiek-samenkomst atelier omgegooid naar ‘take away’ pakketjes: we deden hiervoor beroep op eenieders sterkte uit het netwerk en voorzagen ook een correcte vergoeding. In totaal verdeelden we zo’n 1000 pakketjes, via 10 verschillende organisaties, scholen en individueel. We hebben de ambitie om de nieuwe format van boslabs take away pakketjes, ontstaan in coronatijd, toe te voegen aan de fysieke werking van de wekelijkse boslabs en de boslabsprojecten. We willen de positieve ervaringen meenemen richting de toekomstige werkingen.

Hoe sluit je project aan op het thema en hoe kunnen we met jouw idee impact creëren in de sector?

In het huidige kunstenveld zijn de muren tussen de werelden van jongere artistieke vrijetijdsateliers, de vakken creativiteit en de wereld van het professionele kunstenveld en de kunsthogescholen - vaak onnodig - hoog. We willen de expertise van Boslabs - de open en taboeloze samenwerking tussen professionele kunstenaars en jongeren met artistieke interesses - delen met zoveel mogelijk individuen, via organisaties, via scholen, via academies en via open source kanalen.

Hoe kan iemand die jou of je project wil steunen je contacteren?

boslabs@hetbos.Be
Foto’s via https://www.instagram.com/boslabs/ of selectie hier: https://we.tl/t-xeEtVUX4BV

Ben je ergens naar op zoek, naast financiering?

Artistieke verbreding/gedragenheid van ons werk/de take awaypaketten. 
Expertise op vlak van het creëren van zeer toegankelijk, laagdrempelig  digitaal artistiek aanbod
.