Oproep 2: Duurzaam internationaal werken

Hoe streef je naar een duurzame (kunst- en film)wereld zonder te vervallen in (neo-)koloniaal denken en handelen?

Welk aspect van internationaal werken houdt je bezig?

Twee aspecten: de (neo-)koloniale structuur van de filmwereld & de duurzaamheid van de 'producten' waarmee we werken (hoe duurzaam zijn de films?)

Omschrijving

Vlaanderen is vandaag een van de koplopers als gaat over duurzame filmproductie. Een idee dat we aan het ontwikkelen zijn is om die ervaring en expertise in het kader van het MOOOV Filmfestival ook te delen met de wereld, meer specifiek met filmmakers, producenten en andere professionals van overal ter wereld (voornamelijk de regio’s waar MOOOV op focust: (Noord-)Afrika, Azië, Latijns-Amerika, Midden-Oosten…). Idealiter zou dit zijn via een workshop met filmmakers of producenten van wie de films geselecteerd zijn voor het MOOOV Filmfestival 2022. De vraag is alleen: hoe pak je zoiets aan zonder dat je hiermee opnieuw de (neo-)koloniale verhoudingen tussen Europa en ‘het globale zuiden’ bevestigt? De vragen waarover ik dan ook in gesprek wil is: hoe pak je dit aan? Hoe zorg je er voor dat die workshop niet een ‘les spellen’ wordt van Vlaamse filmmakers of professionals naar de andere deelnemers toe? Hoe zorg je er voor dat dit echt een uitwisseling is? Wie probeer je te betrekken: grote producties of juist de kleine? ...

Hoe kan dit impact hebben op de internationale praktijk die zich ontplooit binnen of met Vlaanderen en Brussel en daarbuiten?

Het is een belangrijke denkoefening en een manier ons denken te veranderen wanneer het gaat over duurzaamheid op internationaal vlak. Dat is niet iets dat zich beperkt tot de kunstwereld, maar wel enorm belangrijk is als we op een faire manier internationaal willen blijven werken. De vragen die ik probeer te beantwoorden voor deze workshop rond duurzaamheid, zullen ongetwijfeld ook vragen zijn die anderen in andere contexten hebben. Een ander aspect is dat het denken over duurzaamheid en dekolonisering nog veel te vaak los gezien worden van elkaar, terwijl ze juist hand-in-hand moeten gaan. Wie anders dan kunstenaars of culturele professionals om deze twee met elkaar te verzoenen?

Heb je tijd om je vanaf mei 2021 voor een periode van 6 maanden tot max. 1 jaar regelmatig (bvb. maandelijks) te engageren voor online meetings?

Ja

Tijdstip

Geen voorkeur

Heb je toegang tot een stabiele internetverbinding?

Ja

In welke tijdzone bevind je je?

CET-Central European Time-UTC +1

Welke talen spreek en begrijp je?

Nederlands, Frans, Engels

Contactgegevens

seppe.vanhaecke@mooov.be